easy web maker

Joris Lens huis

Mobirise

Joris Lens huis – Mechelen, ontworpen in 1934, beschermd als monument in 1995

Voor het nooit uitgevoerde lichtplafond in de badkamer maakte architect Jos Vandenbreeden op basis van gelijkaardige lichtplafonds in andere woningen ontworpen door architect Huib Hoste (1881-1957) een nieuw ontwerp.
Boven het bad en de douche werd gewerkt met oceanic-glas en een op maat gemaakt stalen rooster. Het glas boven het andere deel van de badkamer is gezuurd. Tussen beide delen rolt ter hoogte van de badrand een glazen deur op een rail die zich boven het lichtplafond bevindt.
Het raam naast het bad was oorspronkelijk een buitenraam maar werd na de bouw van het aanpalende appartementsgebouw dichtgemetseld. Het originele stalen kipraam was nog beschikbaar en werd aangepast aan de huidige dagmaten. Het werd opnieuw gemonteerd met het oorspronkelijke oceanic-glas. De muur achter het raam werd blauw geschilderd. 

Lichtplafond in living, uitgevoerd volgens ontwerp van architect Jos Vandenbreeden
 
Meer info over deze unieke woning op https://www.facebook.com/Huib-Hoste-384899518519914/.

Mobirise
Mobirise

Stalen vouwdeur in living


De driedelige stalen vouwdeur werd gemaakt op basis van de originele tekening van Huib Hoste uit 1934. In de verschillende deurelementen zijn stalen kaders vastgezet met blindklinknagels waarin het glas of de houtpanelen gemonteerd zijn.
De panelen zijn aan beide zijden met andere fineer-houtsoorten afgewerkt: eik langs de zijde van de eetkamer en Japanse esdoorn (Tamo) langs de zijde van het salon. Deze twee houtsoorten werden in 1935 eveneens toegepast in resp. eetkamer en salon.
De horizontale lijnen van de lambrisering lopen door in de vouwdeur.Het project had twee technische uitdagingen :
Omdat de lijnen van het lichtplafond verticaal doorlopen in de vouwdeur zijn de drie deurelementen niet even breed. Aangezien er geen vloergeleiding in het ontwerp voorzien is, dienden de ophangpunten van de deuren nauwkeurig te worden berekend (zie foto hieronder) zodat het geheel steeds in balans zou hangen. Hierbij moest uiteraard rekening gehouden worden met soortelijk gewicht en volume van de verschillende materialen (glas, staal en hout) per deurelement.


Mobirise
Mobirise

Daarnaast waren de geleidingsrollen van het origineel ontwerp niet meer verkrijgbaar. Het draaipunt van een deurelement moet zich volgens de originele tekening van Huib Hoste binnenin de hangrail bevinden. De in de handel beschikbare geleidingsrollen zijn daardoor breder dan de dikte van de deur, waardoor de deurpanelen in open stand niet volledig vlak tegen elkaar kwamen (kleine zigzagstand). Dit werd opgelost met een eigen ontwerp bestaande uit teflon glijplaat waarop een taatslager rust.

Net zoals het staal van het lichtplafond werd ook de deur gemoffeld met een korrelstructuur.© Copyright 2020 Ander-staalig              contact : wim.bleyaert@telenet.be